Jochem Myjer

Bernard Edward Jochem Myjeris eenNederlandskomiek,musicus,presentator,imitator,kinderboekenschrijverenacteur.

Biografie

Jeugd en opleiding

Myjer groeide op inZutphen, waar hij les kreeg op basisschool Het Kelderslag en op hetBaudartius College. Hij verhuisde halverwege dejaren negentigweer naar zijn geboorteplaatsLeiden, waar hij hetStedelijk Gymnasiumbezocht. Na zijn eindexamen ging hijbiologiestuderen inGroningen. Zijn studie gaf hij na twee jaar op om fulltime cabaretier te worden.

Theater

Myjer zit vol energie en spreekt vaak snel. In zijn showAdéhadézet hij zichzelf neer als volwassene metADHD, wat hij ook in werkelijkheid heeft. Myjer is muzikaal en begeleidt zich vaak op de piano. Bovendien speelt hij viool. Ook imiteert hij bekende personen, zoalsMarc-Marie Huijbregts,Willibrord Frequin,Piet Paulusma,Jos Brink,Gaston Starreveld,Herman van Veen,Henk Westbroek,Ab Normaal,Samson,Paul Jambers,Nico Zwinkels,Jules Deelder,Cas Spijkers,Dominee Gremdaat,Extince,Chris Zegers,Jan van Veen,André van Duin,Nico DijkshoornenStef Bos.

Televisie

Naast cabaret en muziek heeft Jochem Myjer een tijdje gepresenteerd bij de VARA. Hij heeft in 2006 de 27e tv-show vanKinderen voor Kinderengepresenteerd. Verder verleende hij zijn medewerking aan verscheidene radioprogramma’s. Zo was hij invalpresentator vanLeuk Is Anders, heeft hij een tijdje’s Nachts is andersgepresenteerd en hij werkte mee aanSpijkers met koppen.

Begin 2008 behaalde een fragment vanDe Mike & Thomas Show, waarin Myjer zijn imitatietalent toont, de derde plaats in de verkiezing vanTV-moment van het Jaar2007 van de VARA.

Op 2 oktober 2009 werd aan Jochem Myjer de erepenning van de stad Leiden toegekend vanwege zijn ambassadeurschap voor de stad en zijn betrokkenheid bij (vaak ook Leidse) goede doelen. In datzelfde jaar verbreedde Myjer zijn horizon nog verder. De regisseur van hetSinterklaasjournaalvroeg hem voor de rol van Pietje Paniek. Hij vertolkte deze rol tot 2015.

Kinderboekenschrijver

Jochem Myjer schreef in 2015 het kinderboekDe Gorgelsmet illustraties vanRick de Haasdat in 2016 de jaarlijksePrijs van de Nederlandse Kinderjurywon. Inmiddels is het boek uitgebracht als luisterboek.

In november 2016 kwam het prentenboekDe Wereld van de Gorgelsuit, wederom met illustraties van Rick de Haas.

Op 31 oktober 2018 kwam het tweede boek van de Gorgels uit,de Gorgels en het geheim van de gletsjer. De illustraties zijn wederom van Rick de Haas.

Persoonlijk

De vader van Jochem,Egbert Myjer, was tot zijn pensioneringrechterin hetEuropese Hof voor de Rechten van de Mens.

Jochem Myjer heeft sinds 2006 een relatie metMarloes Nova, zangeres in de bandSoulvation. Op 4 december 2009 vroeg hij haar tijdens zijn voorstelling in Carré ten huwelijk. Ze hebben samen een dochter en een zoon.

In augustus 2011 werd eentumorin Myjersruggenmergontdekt. Hierdoor werd zijn nieuwe theatertourEven geduld Aubtot september 2012 geannuleerd. Het bleek om een goedaardig gezwel te gaan, dat geheel lijkt te zijn verwijderd. Door zijn gezondheidsproblemen kan hij echter nog maar 2 tot 3 keer per week een voorstelling doen. Bron Wikipedia.