Trijntje Oosterhuis

Judith Katrijntje (Trijntje) Oosterhuisis eenNederlandszangeres. Ze brak in de jaren negentig door met haar broerTjeerd OosterhuisinTotal Touch. Later is zij met veel succes een solocarrière begonnen. Trijntje Oosterhuis wordt gezien als één van de beste en meest veelzijdige zangeressen van Nederland.[bron?]Zij is van 2012 tot en met 2014 coach geweest bijThe voice of Hollanden sinds 2016 is zij coach bij het programmaIt Takes 2. Sinds 2019 is zij tevens jurylid bij het programmaDanceSing. Van 2012 tot en met 2017 maakte Oosterhuis deel uit van de gelegenheidsformatieLadies of Soul. In 2015 was ze de Nederlandse deelnemer aan hetEurovisiesongfestival. Er was veel kritiek op, vooral door haar jurk. Ze behaalde de finale niet en ze werd veertiende van de zestien met drieëndertig punten.

Biografie

Oosterhuis is een dochter van detheoloogen uitgetredenpriesterHuub Oosterhuisen Josefien Melief, verpleegkundige en begaafd altviolist. Al jong zette Trijntje haar eerste schreden op het muzikale pad. Als kind speelde ze, samen met haar broer Tjeerd in de kindermusicalWordt er in de ruimte ook gelezen?vanMarjan Berk.

Total Touch

Samen met haar broerTjeerdformeerde Oosterhuis debandTotal Touch, waarmee ze een muzikale mix brachten van80’s,soul,90’s,R&B,funk,popendance. De band ontstond in de jaren tachtig, in de tijd dat broer en zus nog tieners waren. Ze wilden allebei een baan als muzikant. De samenstelling van Total Touch veranderde in de jaren voor zijn doorbraak diverse malen, maar broer en zus Oosterhuis waren altijd degenen die groep levend hielden. In 1991 won de band de eerste prijs in de categorie muziek tijdens de finale van deKunstbende. En dat jaar stond de band in de schijnwerpers tijdens deGrote Prijs van Nederland(twee liedjes werden uitgebracht op een promotie-uitgave:Finalisten De Grote Prijs van Nederland 1991). Doordat de band wekelijks optredens verzorgde in het Amsterdamse café ‘Naar Boven’, kregen zij al snel een bekende naam in het Amsterdamse muziekcircuit.

In 1994 kreeg Oosterhuis de kans om met saxofonistCandy Dulferde wereld rond te toeren in het achtergrondkoor. De tournee had eigenlijk zes weken moeten duren, maar uiteindelijk werd er twee jaar in verschillende periodes rondgereisd. Het was een erg leerzame tijd voor Oosterhuis. In 1995 werkte Oosterhuis mee aan het succesnummerAdemnood, vanLinda, Roos & Jessica. Verder was het het jaar waarin Total Touch een platencontract kreeg aangeboden bij labelBMG Music. Het titelloze debuutalbum van de band verscheen een jaar later. De eerste singleTouch me therewerd door veel airplay op radio en tv een grote hit in de zomer van 1996.

Op14 augustus1996, tijdens de opening van deAmsterdam ArenA, zong Oosterhuis voor een publiek van 50.000 mensen en miljoenen tv-kijkers de doorJohn Ewbankgeschreven hymneDe zee. Dit optreden resulteerde in een top 10-hit en enorm veel media-aandacht. In september verscheen de tweede Total Touch-singleSomebody else’s lover, die de groep de definitieve doorbraak in Nederland bezorgde. De single behaalde de derde plaats en werd met platina onderscheiden. Na diverse singlehits en een debuutalbum dat vijf maal met platina bekroond werd nam Total Touch in 1997 wat gas terug om zich toe te leggen op een nieuw album. Het debuutalbum is tot op heden het bestverkochte debuutalbum uit de Nederlandse popgeschiedenis. Intussen scoorde Oosterhuis een grote hit met het nummerWereld zonder jou, een duet metMarco Borsato. April 1998 keerde Total Touch terug met het tweede albumThis way, waarvan de eerste singleI’ll say goodbyeeen grote hit werd. Het album behaalde tweemaal platina. Tevens scoorde Oosterhuis eind 1998 opnieuw een solohit met het nummerVlieg met me mee, de titeltrack van de Nederlandse speelfilmAbeltje. Ondanks het grote succes in Nederland, bleek Total Touch internationaal maar geen voet aan de grond te krijgen. De frustratie daarover leidde tot een tijdelijke breuk tussen Oosterhuis en haar broer Tjeerd in het voorjaar van 1999. Na een korte bezinningsperiode werd de vrede weer getekend.

Solo

2001 – 2004

Terwijl haar broer Tjeerd ging werken aan nieuw materiaal, deed Oosterhuis enkele soloprojecten. Zo zong ze aan de zijde van jazzpianistHerbie Hancockop het 24steNorth Sea Jazz Festival. Ook nam ze deel aan de muziektourneeMarlboro Flashbacks, waarbij ze zich stortte op het oeuvre vanStevie Wonder, een persoonlijke favoriet van de zangeres. Hiervan verscheen een liveregistratie op cd, genaamdFor once in my life. Dit album behaalde de platinastatus. Ondertussen ontving Total Touch deGouden Vedelvan de Vereniging van Dansschooleigenaren en een Alcas Award, een prijs voor de meest populaire achtergrondmuziek.

In 2001 besloten Oosterhuis en haar broer om vooralsnog Total Touch als band op te heffen. Oosterhuis reisde op 5 mei per helikopter langs verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland. In het najaar startte ze een solotournee langs de theaters. Op het RotterdamseDunya-festivalzong Oosterhuis een duet metrai-zangerKhaled. Op dinsdag 28 januari 2002 was Oosterhuis een van de acts tijdens het feestje in deAmsterdam ArenAter gelegenheid van het huwelijk van kroonprinsWillem-AlexanderenMáxima Zorreguieta. In maart 2002 deed Oosterhuis metMichiel Borstlapeen theatertournee in Nederland. Op Koninginnedag van datzelfde jaar gaf de Britse popgroepQueeneen verrassingsoptreden op hetMuseumplein. Oosterhuis zong tijdens dat optreden de afsluiterWe are the champions. Bij EMI tekende ze dat jaar een contract voor meerdere soloalbums.

Het eerste echte soloalbum van de zangeres verscheen onder de titelTrijntje Oosterhuisin maart 2003 bij EMI Music, met de eerste singleFreeals voorloper in februari. Het album bevatte bijdragen van onder anderen haar broer Tjeerd,John Ewbank, James Hallawell (producer vanWet Wet Wet) en de componist Blair MacKichan. De zangeres maakte tevens een exclusief nummer voor de benefiet-cdHoop! Peace Songs Voor War Child, die op 2 mei verscheen. Het nummerIn this togetheris sinds de opening op 19 juni 2002 te horen in devoorshowvan de attractiePandaDroomin deEfteling.

Rond diezelfde periode verschenen er bij BMG een verzamel-cd en dvd van Total Touch. Om haar soloalbum te promoten ging Oosterhuis ook weer op tournee langs de Nederlandse theaters. Tijdens deze tournee werd Oosterhuis begeleid doorAllan Eshuijs(achtergrondzang/toetsen), Lodewijk van Gorp (achtergrondzang/saxofoon), Jasmin Tusjadia (achtergrondzang), Cyril Directie (drums), Ronald Kool (toetsen), Aram Kersbergen (basgitaar) en Ulco Bed (gitaar). De tickets verkochten goed en het album werd rond Kerstmis met goud bekroond. NaastFreewerden van het album de nummersWhat about us,It’s you I needenDon’t say that you love meals singles uitgebracht.

Naar aanleiding van de geboorte van prinsesCatharina-Amaliaop zondag 7 december bracht Oosterhuis samenCarel Kraayenhofen violisteJanine Jansenhet door John Ewbank geschreven liedNu dat jij er bentuit. De opbrengsten van de single kwamen geheel ten goede aan het kinderfonds vanJantje Beton. In februari 2004 kreeg Oosterhuis deGouden Harp. De jury prees haar zangkwaliteiten, maar ook het feit dat ze zelf haar liedjes schrijft, zowel tekst als muziek. Het was de tweede Harp die Oosterhuis kreeg. In 1997 won ze al deZilveren Harp. Begin 2004 tekende de zangeres een platencontract bij het Amerikaanse jazzlabelBlue Note. Er werd vervolgens een nieuw livealbum van de zangeres uitgebracht:Strange fruit– een registratie uit 2003 van liedjes vanBillie HolidayenGeorge Gershwin, gespeeld samen met het AmsterdamSinfoniettaen de Houdini’s. Twee weken na verschijning behaalde het album al de gouden status, later behaalde het ook de platina status.

Rond diezelfde periode maakte de zangeres opnieuw een theatertournee, deze keer met een wat meer akoestische setting. Van een van de concerten werden in april in Club Panama in Amsterdam opnames gemaakt voor een live-dvd. In de zomermaanden ging Oosterhuis met zwangerschapsverlof en beviel in september van een zoontje. In november werd de dvdA thousand days – Live & acousticuitgebracht door EMI Music. Oosterhuis sloot het jaar af met het uitbrengen van een kerstsingle:Merry Christmas baby, samen met saxofonisteCandy Dulfer. Het nummer werd, samen met een kerstsong van zangeresDo, uitgebracht door radiozenderSky Radioen behaalde de zevende plaats in de Top 40.

2005 – 2008

Op 1 januari 2005 werkte Oosterhuis mee aan de benefietsingleAls je iets kan doenvanArtiesten Voor Azië. Het nummer kwam kort na verschijning nieuw binnen op de eerste plaats van de Top 40. De opbrengsten van het nummer kwamen geheel ten goede aan de slachtoffers van dezeebevingin Azië van Kerstmis 2004. Tijdens een landelijke inzameldag voor de ramp trad de zangeres op tijdens een speciaal evenement vanTMFen538op deDaminAmsterdam. Hierna legde Oosterhuis zich toe op het maken van een nieuwe studioplaat. Het nieuwe album werd geheel bij haar thuis – in haar eigen studio – in Amsterdam opgenomen en afgemonteerd. Hierdoor viel het werk als artiest en het moederschap nog beter te combineren. Het album verscheen in september en droeg de titelSee you as I do. De titeltrack werd verkozen als eerste single van het album en werd een bescheiden hit. Eind november maakte de zangeres haar comeback op het podium met twee uitverkochte concerten in deHeineken Music Hallin Amsterdam. Ook werd het album rond diezelfde tijd met een gouden plaat bekroond. In december verscheen de tweede single van het album:My angel.

Vanaf februari 2006 toerde Oosterhuis weer langs de Nederlandse theaters met een avondvullende show. De zangerJulian Thomasging met haar mee als support act. Tevens maakte de zangeres in februari haar tweede zwangerschap bekend. Op 31 juli werd haar tweede kind geboren, opnieuw een zoon. Hierna legde Oosterhuis zich toe op de realisatie van een nieuw jazzalbum voor het contract bij het label Blue Note. Samen met hetMetropole Orkestnam zij 14 liedjes op uit het repertoire vanBurt Bacharach. Onder de titelThe look of lovewerd dit album in november 2006 uitgebracht. Tijdens de cd-presentatie in hetBeatrix Theaterin Utrecht mocht de zangeres meteen al een platina plaat in ontvangst nemen voor de verkoop van 70.000 exemplaren. In de week nadat het album was uitgekomen, kwam het vanuit het niets binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. In december hield Oosterhuis samen met hetMetropole Orkesteen kersttournee door het land waarin de nummers van het nieuwe album centraal stonden.

Door het grote succes vanThe look of lovegaf Oosterhuis in april 2007 twee concerten in deHeineken Music Hallmet het Metropole Orkest. Centraal stonden de nummers vanThe look of love, maar ook speelde ze enkele nummers van Burt Bacharach die niet op het album staan. De concerten waren uitverkocht. In de zomer van 2007 trok Oosterhuis met haar eigen band weer langs verschillende festivals en optredens in Nederland. In november werd bekendgemaakt dat begin december 2007Who’ll speak for love, een tweede album met liedjes van Burt Bacharach, zou verschijnen. Bacharach schreef samen met Tim Rice (tekstschrijver van o.a. Evita, Aida) de titeltrack en Oosterhuis was de eerste vertolker van het nummer. Opnieuw werkten dezelfde grote namen, o.a. het Metropole Orkest, mee aan de plaat. Het album kwam op nummer 2 binnen in deAlbum Top 100. Rond die tijd trok Oosterhuis samen met Leonardo Amuedo langs de theaters in Nederland. In een geheel akoestische bezetting zong Oosterhuis oude en nieuwe nummers.

Begin 2008 sloot Oosterhuis haar theatertournee af samen met gitarist Peter Tiehuis. Door de opnames vanWho’ll speak for lovemoesten een aantal speeldata van de theatertoer verzet worden. Leonardo Amuedo, afkomstig uit Brazilië, kon hier niet meer bij zijn, zodoende nam Peter Tiehuis de begeleiding voor zijn rekening. Daarnaast speelde Oosterhuis in het voorjaar samen met haar band in Japan in verschillende Blue Note-clubs naar aanleiding van de twee songbooks vanBurt Bacharach.

Van 30 mei tot en met 1 juni stond Oosterhuis drie avonden in een uitverkochtCarréin Amsterdam, samen met haar band.Nummers van de albumsThe look of loveenWho’ll speak for lovestonden deze avond centraal. Eind juni verscheen het albumKen je mij, live en akoestisch in De Rode Hoedop cd en dvd. Deze liveregistratie van haar laatste theatertoer met Leonardo Amuedo was half maart 2008 opgenomen inDe Rode Hoedin Amsterdam. Het album stond na drie weken op nummer 9 in de albumlijst.

In juli verscheen het nummerFace in the crowd, een duet metLionel Richie. De aanleiding vormden de geplande concerten van 6, 7 en 9 september in hetGelreDomeinArnhem, waar Oosterhuis samen met Lionel Richie enCandy Dulferoptrad in het kader vanSymphonica in Rosso. In november 2008 ontving ze inMuziekcentrum Frits PhilipsinEindhoveneen Edison Jazz Award voor het albumWho’ll speak for love.

2009 – 2012

Naar aanleiding van het overlijden van popsterMichael Jacksonin 2009, begon Oosterhuis met gitarist Leonardo Amuedo en producer Keith John met het opnemen van Michael Jackson-liedjes in haar eigen tuinhuis met studio. De opnames waren in eerst instantie niet voor uitgave bedoeld, maar het label van de zangeres vond het repertoire te goed om op de plank te laten liggen, wat leidde tot het eind 2009 uitbrengen van het albumNever can say goodbye, dat de gouden status behaalde. Hierna werkte de zangeres in New York aan een nieuw studioalbum met daarop minder bekende soulklassiekers. In de zomer van 2010 begon zij wederom met plaatopnamen in haar tuinhuis, dit keer voor een kerstalbum en opnieuw met gitarist Leonardo Amuedo en producer Keith John. Het album verscheen onder de titelThis is the seasonin november 2010 en bevatte een selectie van Oosterhuis’ favoriete kerstklassiekers. Tevens volgde er rond diezelfde periode een theatertournee die liep tot en met april 2011. In januari 2011 onderging de zangeres een operatie aan haar stembanden omdat klachten daaraan maar bleven opduiken. Direct hierna werdSundays in New Yorkgelanceerd, een album met soulklassiekers, opgenomen in VS in de zomer van 2010 met het Clayton-Hamilton Jazz Orchestra. Het album werd op zaterdag 15 januari gratis verspreid via het AD in een eenmalige oplage van 750.000 exemplaren.Sundays in New Yorkwerd enkele maanden later alsnog uitgegeven voor alle platenzaken in het land met ander artwork en extra tracks. Op 16 januari 2012 werd bekendgemaakt dat OosterhuisAngela Groothuizenopvolgde als coach in het derde seizoen vanThe voice of Holland. Kort hierna plaatste zangeresAnoukeen filmpje op Facebook waarin ze zingend te zien was met Oosterhuis. Direct ontstond het gerucht dat de twee een duet opgenomen zouden hebben voor Oosterhuis’ nieuwste plaat. Dit gerucht was onjuist, maar Anouk had wel nummers voor de zangeres geschreven. Het project verscheen begin april onder de titelWrecks we adore, met het nummerHappinessals leadsingle. Naast Anouk werkte Oosterhuis voor dit album samen met de Zweedse producers Tore Johansson en Martin Gjerstad. Een week na de verschijning kwamWrecks we adorebinnen op de eerste plaats van de Album Top 100.

2013 – heden

In 2014 werd Oosterhuis doorAVROTROSgeselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen op hetEurovisiesongfestival 2015inWenen. Tijdens de repetities voor de show viel de zangeres vooral op door een gewaagde ‘scheurjurk’ te dragen, wat breed werd uitgemeten in de Nederlandse media. Uiteindelijk koos ze ervoor een broekpak aan te trekken. De zwangereOosterhuis, die aantrad met het doorAnoukgeschreven liedjeWalk along, viel in de halve finale af.Na afloop van het festival werd ze wel uitgeroepen tot winnaar van deBarbara Dex Award, een prijs die wordt toegekend aan de slechtst geklede artiest.

In 2016 maakte Oosterhuis een toer langs diverse theaters en kerken met haar programmaA Christmas evening with Trijntje, waarin zij vooral soul ten gehore bracht. Ook gaf zij namens Nederland de punten tijdens de finale van hetEurovisiesongfestival 2016. Sinds 2016 is Oosterhuis ook een van de drie coaches vanIt Takes 2. In het eerste seizoen werd deze show gewonnen doorJan Versteegh, die door Oosterhuis werd gecoacht. In het tweede seizoen werdTooske Ragastweede enRuben Nicolaiderde in de finale. In het derde seizoen werdLeo Alkemadederde enJörgen Raymannvierde in de finale. Ook zal Trijntje weer te zien zijn als coach in het vierde seizoen. In april 2017 maakte Oosterhuis via een interview in het Algemeen Dagblad bekend zich volledig te gaan toeleggen op het zingen van Nederlandstalige nummers en daarmee in september op tournee te gaan.Op 15 september 2017 kwam Trijntje’s eerste Nederlandstalige plaat uit.Leven van de liefdebevat covers van nummers die Oosterhuis aan het hart liggen. In juni 2017 werd bekend dat Oosterhuis na 5 jaar stopt met deLadies of Soul; ze wil zich meer richten op haar solocarrière en haar gezin. Ze zal in 2018 wel nog optreden als special guest. Tevens was Oosterhuis in dat jaar gastartiest tijdensHolland zingt Hazesen bijDe Toppersin deJohan Cruijff ArenA. Ook doet ze mee aan deBeste Zangersen deBridge to Liberation Experiencein Arnhem.

In september 2018 maakte Trijntje bekend dat ze een show gaat geven in deZiggo Dometer gelegenheid van haar 25 jaar jubileum als zangeres. Op 9 november 2018 kwam Oosterhuis’ nieuwe album “Mensen veel geluk” uit. Dit album bevat liedjes geschreven door haar vaderHuub Oosterhuis. Ook gaf ze ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van haar vader een concert in een uitverkochtKoninklijk Theater Carréwaar ze de liedjes van het album “Mensen veel geluk” speelde. Trijntje zal vanaf januari 2019 te zien zijn in het nieuweSBS6-programmaDanceSingals jurylid samen metGordon. De winnaar mag optreden tijdens het 25 jarige jubileum van Trijntje in deZiggo Dome.

Prijzen

Oosterhuis heeft in haar carrière veel prijzen gewonnen. Zo heeft zij drieEdisonsgewonnen: in1998voor ‘Beste single’ (voorWereld zonder jou), in2005voor ‘Beste zangeres’ (voorStrange fruit) en in2013voor ‘Beste zangeres’ (voorWrecks we adore).Ook heeft zij drie jaar op rij de TMF award gewonnen voor beste zangeres van Nederland. Zij gaf hierbij het nakijken aan collega’s Ilse de Lange en Anouk. Oosterhuis heeft ook onder andere een zilveren harp en een gouden harp gewonnen. Met Total Touch heeft zij ook diverse prijzen gewonnen zoals een TMF award voor beste popgroep.

In december 2008 werd arrangeur en orkestleiderVince Mendozagenomineerd voor eenGrammy Awardin de categorie “Best Instrumental Arrangement accompanying vocalist(s)” met Oosterhuis’ nummerAlfie, afkomstig van het album “Burt Bacharach Songbook: The Look of Love”. Mendoza won de prijs echter niet.

Unicef

Oosterhuis heeft sinds februari 2004 haar naam aanUnicefverbonden. Zij zet zich enthousiast in voor het werk en de doelstellingen van Unicef. Zij werkt mee aan diverse fondsenwervende en voorlichtende activiteiten van Unicef Nederland. Zo is ze naarBeningeweest om daar de gevolgen van kinderhandel te bekijken en heeft ze inMarokkoeen aantal onderwijsprojecten bezocht.

The voice of Holland

Oosterhuis was drie seizoenen actief als coach in het televisieprogrammaThe voice of Holland. Ze begon in het derde seizoen als opvolgster vanAngela Groothuizen, die de eerste twee seizoenen coach was.De andere coaches warenMarco Borsato,Nick & SimonenVanVelzen. Op 14 december 2012 wonLeona Philippo, met Oosterhuis als coach. Daarnaast was Philippo ook achtergrondzangeres van Oosterhuis.

Ook in het vierde en het vijfde seizoen was Oosterhuis coach bijThe voice of Holland. In het zesde seizoen keerde ze niet terug, in verband met haar deelname aan hetEurovisiesongfestival.

Bron Wikipedia.